вівторок, 12 квітня 2011 р.

Зберегти націю, зберегти її совість, свідомість і тверезість

Нещодавно, на сьомій сесії Тернопільської міської ради шостого скликання депутати ухвалили рішення про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у роздрібній торговельній мережі міста. Тепер з 22 год. вечора до 8 год. ранку заборонено продаж пива (крім безалкогольного), слабоалкогольних та алкогольних напоїв у торговельній мережі міста, за винятком закладів ресторанного господарства. Ініціатором цього рішення виступив депутат Тернопільської міської ради, голова Тернопільської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Михайло Головко.


- Пане Михайле, яка, на вашу думку, ситуація в місті з розповсюдженням алкоголю і що спонукало ухвалити таке рішення?
- Ситуація в Тернополі, напевно, не відрізняється від загальної ситуації в Україні. Споживання алкоголю катастрофічне. За тисячолітню історію нашої нації зараз ми вживаємо найбільше алкоголю, тобто живемо в "найп'яніший" час багатолітньої історії. Дуже прикро, що до цього процесу залучено широкі маси дорослого покоління, зокрема, жінок, а також підлітків. Тобто, сьогодні ми так само маємо сумне лідерство з підліткового алкоголізму.
Перш за все, спонукало до такого рішення те, що нація не може мати майбутнього, якщо це п'яна нація. Лише твереза, здорова нація здатна щось творити. Якщо наша молодь зіп'ється, то майбутнього в України не буде. Тому – це зрозуміле природне бажання зберегти націю, зберегти її совість, свідомість і тверезість. Будь-які рішення, які б обмежили вживання алкоголю в суспільстві, є позитивні і їх треба ухвалювати. Все, що зменшує кількість спожитого алкоголю, це є позитив.
Згідно із загальновизнаними нормами, 4 літри вжитого алкоголю на душу населення це – п'яна нація, 8 – це вже безповоротний процес згасання нації, тобто деградація. Нинішня офіційна статистика свідчить, що за рік в Україні споживають близько 12-13 літрів етилового спирту на душу населення, але насправді ця статистика ще страшніша – понад 20 літрів цієї отрути на душу населення. Це вже алкогольний колапс. В нас стрімко вимирає населення – близько 400 тисяч осіб щороку, з цієї кількості більше половини смертей є наслідком вживання алкоголю, тютюну і т.п.
- Чому ж не вдалося ухвалити це рішення за старої каденції?
- Попередня каденція ухвалювала таке рішення, але воно було, так як і цього разу, дещо жорсткішим: запроваджувалися обмеження в часі і територіально. Тобто, було визначено місця, де заборонено торгувати алкоголем, адже місцеве самоврядування може це визначати. Але міська рада на той час вирішила, що суспільство до цього не готове. Тому ми обмежились поки що виключно забороною продажу алкогольних напоїв у нічний час. Зараз, коли "Свобода" є при владі, це рішення нарешті вдалося ухвалити.
- Уже декілька міст ухвалили такі рішення, але в Ужгороді, наприклад, суд скасував аналогічну постанову, чи не скасують у нас?
- Багато міст ухвалили таке рішення. Хоча, я вважаю, ми були одними з перших ініціаторів, ще в 2009 році. Зараз цим скористалися інші міста в Україні.
Звичайно, є низка проблем, але рішення зберігає чинність і в нормах закону ми можемо його реалізовувати. Ми розуміємо – проблема на всеукраїнському рівні, адже Верховна Рада не розв'язує проблем українців, тож, доводиться на місцях обмежувати продаж і розповсюдження цієї отрути і робити все це вольовими рішеннями рад. Сьогодні заборона працює.
Прокуратура оскаржувати його не буде. Правоохоронні органи в нашому місті зацікавленні в зниженні злочинності, тож, підтримують нас. Гадаю, спільними силами місцевого самоврядування і місцевих правоохоронних органів нам все ж вдасться зменшити споживання алкоголю.
- Хто буде слідкувати за виконанням цього рішення і що чекатиме порушників?
- Контролювати це рішення повинні представники правоохоронних органів. Вже сьогодні я спілкувався і з начальником Тернопільського обласного УМВС, і з прокурором міста. Вони радо підтримують це нововведення і слідкуватимуть за його реалізацією.
- Якими будуть подальші кроки в боротьбі з алкоголізмом?
- Алкоголізм значною мірою є наслідком "культурного" зловживання спиртним, йому активно сприяє реклама. Маємо усвідомлювати, що алкоголь травмує людину не лише фізично, а в першу чергу духовно, – особистіть деградує морально, перетворюється з "хомосапієнса" на "хомодебілуса". Випивши кілька чарок, людина з нормальної перетворюється на неадекватну. Тому будь-які обмеження споживання цього зілля завжди сприяють оздоровленню суспільства.
Я гадаю, в подальшому ми намагатимемося відсунути якнайдалі з території міста численні генделики і, таким чином, дещо отверезити наше суспільство. Впевнений, від того воно стане набагато працьовитішим і продуктивнішим. Наші нинішні кроки – це лише початок. Далі ми рухатимемося в тому ж напрямку.
- Як відомо, на сесії також було ухвалено рішення про заборону розміщення радянської символіки на державних установах та комунальних підприємствах. Що б ви могли сказати з цього приводу?
- Українці мають відзначати свята без символіки неіснуючої країни. Ми за те, щоби святкувати з державними прапорами, тому й заборонили використання радянської символіки. Вшановувати пам'ять загиблих, класти квіти до пам'ятників треба з українськими прапорами, а не з червоними прапорами імперії, котра винна в загибелі мільйонів українців. Ми на своїй Богом даній землі повинні прославляти українські символи.

                                                                                    Сторожук Христина

Немає коментарів:

Дописати коментар